Jullie hebben gestemd in mijn stories voor een blog over ‘het leven als Bloemist’. Super leuk, thanks!
Sooo, there we go! 


Als eerst even een mini blik op mijn leven nu en wat er in me omgaat... Ik volg nu een paar jaar een aantal inspirerende dames die me leren net even anders te kijken naar het leven dan gemiddeld. Zonder dat iemand het direct merkt neem ik hun informatie in me op en probeer ik er mijn eigen draai aan te even. Zo hebben ze het over het plannen van stories, blogs, posts, evergreen content delen en het bundelen van content. Dat plannen is dus niet helemaal mijn ding en als creatief persoon (denk ik?) ben ik beter in spontane acties. Zo dus ook deze blog op zondag ochtend om 08:00, terwijl ik eigenlijk 2 andere momenten in mijn agenda had staan.
Ergens bevind ik me tussen de tactische/inplan wereld en de spontane/ik werk op gevoel wereld.

En dan ok, mijn blog over het/mijn leven als bloemist.

Hoe het begon
Dit avontuur begon toen ik 14 jaar was. Ik startte met mijn zaterdag baantje bij de lokale bloemenwinkel in Santpoort, hier heb ik 6 jaar met veel plezier gewerkt. Ik kwam binnen als een bleu en verlegen meisje, angst om met mensen te praten en gezien te worden. Je begrijpt waarschijnlijk al dat het een grote uitdaging was om elke week met kleine stapjes mijn grenzen te verleggen.
Het creatieve gedeelte ging me natuurlijk en gemakkelijk af, dat werd mijn houvast. Vanuit die energie leerde ik mezelf trucjes aan om contact te krijgen met de klant en gesprekken te voeren met mensen. Ze vonden mooi wat ik maakte en hierdoor groeide mijn zelfvertrouwen en begon ik het steeds leuker te vinden. Zo leuk dat ik me inschreef voor de 4 jarige BOL opleiding ‘Bloem en Design’ in Alkmaar en erna de 2 jarige opleiding richting meesterbinder in Houten, met als inspiratiebron Klaas Iedema.

Op dit moment merk ik dat deze opleidingen een goeie basis zijn voor mij als bloemist. Ook als ik ‘out of the box’ bloemwerk wil maken gebruik ik de ervaringen en kennis die ik door de jaren heen heb opgebouwd. Dat gaat over: houdbaarheid, technieken, materialen kennis, connecties met collega’s, bloemen namen, fotografie, geschiedenis..

18.09.2022

6 // Het leven als bloemist

Waarom deze blog
De bloemisten wereld is niet heel erg open. Ik denk (en hoop) dat er veel dames of heren zijn die graag ‘bloemist willen worden’, maar niet weten waar ze kunnen starten. Misschien kijken ze op tegen de lange studie? En wat krijg je er dan voor terug? Ik denk ook dat er een groep meiden is die denken dat ze de opleiding niet nodig hebben en gewoon willen beginnen.
Eigenlijk wil ik iedereen motiveren om bloemist te worden, het is namelijk een te gek beroep en ik zou niets anders willen! Of je nu een opleiding wil volgen of niet…
1) Kies je voor een opleiding. Gun jezelf dan de tijd om alles te leren. Ja er komt een hoop meuk op je af waar je eigenlijk niet op zit te wachten, maar op de lange termijn zal alle informatie handig zijn! Heb een klein beetje geduld en probeer elke opdracht een eigen en creatieve invulling te geven. Zo hou je het spannend en kan je vanaf moment 1 je eigen stijl aftasten.
2) Ga je voor autodidact, accepteer dan dat het een traject is die ook tijd kost. Je kan niet 2/4/6 jaar aan ervaring binnen 3 maanden met volledig succes uitvoeren. Niet om je te demotiveren, maar wel om je te vertellen dat ervaring opdoen tijd kost. Neem tips aan van de oudere garde. Je zal het niet geloven, maar de mensen hebben een bak aan ervaring! Nee deze mensen hebben geen interesse in social media, maar ze hebben wel ontzettend veel kennis die jij kan gebruiken om je eigen weg te kunnen volgen.

Ga niet kopiëren, steel niet van een ander, wees jezelf, gebruik je eigen stijl en wees eerlijk over wat je wensen zijn. Leg duidelijk uit dat je graag iets van iemand wil leren en vraag of hij of zijn je erbij wil helpen. 
Freelance bloemist
Sinds oktober 2021 werk ik full time als ZZPer. Na een aantal gebeurtenissen merkte ik dat het tijd werd voor een nieuwe avontuur. Ik nam ontslag en startte een nieuwe baan, maar dat werkte niet... In mijn hart voelde ik dat ik weer wilde leren, dat ik opzoek was naar een nieuw en onafhankelijke weg. De snelste weg om meer van verschillende bloemisten te kunnen leren was freelancen. Ik kan hierbij met meerdere en gelijkgestemde een verbinding aangaan en dat is heel erg fijn!
Het voelt een beetje als thuiskomen. Zodra een collega met liefde over het vak praat vult het ook mijn hart, het geeft een gevoel van samenhorigheid.
In plaats van te kiezen voor een bepaald segment of vastigheid heb ik gekozen voor een blanco toekomst. Het is onvoorspelbaar, spannend en het is handig als je je makkelijk kan aanpassen.
Binnen elk bedrijf ben ik diegene die de verhalen hoort, niet expres, maar soms gaat het zo. Elk bedrijf moet gerund worden en zakelijke gesprekken worden op elk moment van de dag gevoerd. Het is aan mij om mijn mond te houden en de ander te respecteren.
Ondanks dat ik niet weet hoe lang of hoe vaak ik met iemand samenwerk, voel ik me wel een collega.
Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel, met plezier werken.

Mijn weken/maanden
Deze zijn altijd verschillend en onvoorspelbaar. In Q1 heb ik het minste werk en in Q4 het meeste.
Gaat er iemand met vakantie of zwangerschapsverlof dan kan ik extra werken.

Voor de grap een voorbeeld..
Optie 1
Maandag :
evenement voor een bloemist in Amsterdam met een team van 10.  07:00 – 21:00
Dinsdag:         
vrij, tijd met Sydney
Woensdag:     
werken bloemenwinkel in Haarlem 09:00 – 18:00
Donderdag:
administratie, Sydney naar de opvang
Vrijdag:         
werken bloemenwinkel in Haarlem 09:00 – 18:00
Zaterdag:       
werken bloemenwinkel in Rotterdam 09:00 – 17:00
Zondag:         
vrij

Ander voorbeeld nu ik zwanger ben (alles anders;))…..
Optie 2
Maandag:       
vrij, tijd met Sydney
Dinsdag:         
vrij, tijd met Sydney
Woensdag:       
werken bloemenwinkel in Haarlem 09:00 – 18:00
Donderdag:     
vrij, Sydney naar de opvang. Babykamer/ administratie/ website/ bestellingen
Vrijdag:     
abonnementen en bestellingen voor mezelf
Zaterdag:
vrij
Zondag:           
vrij Blog/ administratie/ branding/ website

Je snapt dat mijn inkomen bij optie 1 een stuk hoger ligt dan bij optie 2. Op dit moment ben ik 15 weken zwanger en heb ik me 11 weken erg beroerd gevoeld. Hierdoor heb ik geen werk kunnen inplannen, wat voor mij als ondernemer en ‘workaholic’ een groot leermoment is. Natuurlijk ben ik bang om opdrachtgevers te verliezen. Uiteraard gaan ze me vervangen voor een ander, want het werk gaat door. Weten ze me na deze zwangerschap nog te vinden? Kan ik genoeg werken tot aan mijn verlof om mijn vaste lasten te betalen? Heb ik budget over om te investeren of kan ik beter pas op de plaats maken?

Ok, 09:00…. Mijn kind is wakker, met papa aan het stoeien boven!
Tijd voor qualitytime met mijn gezin. Love it!

Heb je iets aan dit verhaal? Vind je er wat van?
Let me know 

x
Liefs Lin